Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 3, 2023

Chrome už v adresním řádku nebude mít ikonku zámku. Dnes už nemá smysl - Živě.cz

Google oznámil, že začátkem září odstraní ze svého prohlížeče ikonku zámku. Stane se tak s vydáním Chromu 117. Původně tento plán ohlásil již před dvěma lety, ale nakonec jej odložil. Teď už je – zdá se – příhodnější chvíle.

Důvod zrušení zámku zavedeného v 90. letech prohlížečem Netscape je ale pořád stejný. Přes 20 let symbolizoval zabezpečené připojení pomocí HTTPS, které nelze (jednoduše) po cestě sledovat. To bylo užitečné v době, kdy stránek s šifrovaným přístupem bylo jako šafránu.

Sám Google se ale penalizací webů běžících na starším protokolu HTTP na úrovni vyhledávače i prohlížeče významně zasadil o přechod na HTTPS. Ještě před deseti lety takto běželo jen 14 % webů z milionu nejnavštěvovanějších, dnes je to 95 % veškerých stránek, které Chrome zobrazí. Zámek se proto časem zmenšil, ztratil barvu (byl výrazně zelený) i smysl.

Podle dva roky starého průzkumu navíc jen 11 % dotázaných lidí dokázalo vysvětlit, co symbol zámku v prohlížeči znamená. Více jich se marně domnívalo, že jde o záruku důvěryhodného webu. Což je špatně. Certifikátem a šifrováním se dnes ohání každý zákeřný phishing.

Klepněte pro větší obrázek

Co tedy bude teď? Google bude i nadále varovat v adresním řádku i na celé stránce, pokud navštívený web šifrování nepoužívá. Dělá to tak i u lokálních stránek neběžících na internetu.

A v Chromu 117 a novějších pak ikonku zámku nahradí novým symbolem, který má tak trochu napovědět, že jde o tlačítko sloužící k nastavení. I dnes totiž můžete na zámek kliknout a jednoduše nastavit oprávnění jednotlivých stránek. Ovlivníte politiku cookies, můžete jim odebrat práva k přístupu ke kameře, mikrofonu, oznámení apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nová ikonka se objeví v Chromu pro Windows, macOS, Linux, Chrome OS a Android. Na iOS už ale nebude žádná, protože tam ani není možné takto nastavovat oprávnění.

Pokud byste si chtěli nové tlačítko sami vyzkoušet, můžete si nainstalovat testovací Chrome Canary, přejít do experimentálního nastavení chrome:flags a tam aktivovat položku Chrome Refresh 2023.

Klepněte pro větší obrázek

Adblock test (Why?)


Chrome už v adresním řádku nebude mít ikonku zámku. Dnes už nemá smysl - Živě.cz
Read More

No comments:

Post a Comment

Metro Awakening zve do tunelů moskevského metra ve virtuální realitě - INDIAN - INDIAN

Abychom vám mohli nabídnout co nejlepší zážitek z našich stránek, používáme ty nejmodernější technologie. Bez JAVASCRIPTU tyto stránky nem...