Rechercher dans ce blog

Friday, May 5, 2023

Google místo hesel zavádí přístupové klíče. Přihlásíte se otiskem, skenem obličeje nebo PINem - Živě.cz

Pokud máte účet Google, možná vám už do schránky dorazil e-mail se zprávou o novém typu přihlašování bez potřeby zadávání hesla pomocí technologie passkey – přístupového klíče.

Technologie vychází z webového standardu WebAuthn, staví na protokolech FIDO2 a o technickém pozadí jsme psali už loni v prosinci.

Takže jen ve vší stručnosti: Pokud máte třeba laptop s Windows 10/11, k přihlášení ke službám Googlu v prohlížečích Chrome a Edge budete moci napříště namísto hesel použít systémový PIN, otisk prstu, sken obličeje atp.

Jelikož technologie vychází z webového standardu WebAuthn, časem se snad rodina podporovaných webů rozšíří a stejný postup bude fungovat napříč internetem.

Funguje to na Androidu, Windows, macOS a iOS

Uf, ale dost technické omáčky. Pojďme si raději ukázat, jak to funguje v praxi. Nejprve jsem na svém účtu Google aktivoval funkci přeskakování hesla.

Klepněte pro větší obrázek
Aktivuji funkci přeskakování hesel pomocí přístupových klíčů

Jak už jsme si řekli výše, Google heslo při přihlašování nahradí pomocí běžné asymetrické kryptografie s přístupovým klíčem, který si vytvoří na cílovém zařízení.

Klíč je tedy analogií samotného ověřeného zařízení: vašeho telefonu, počítače atp. Není to žádný další kód, který budete muset někam vyplňovat. To vše provede na pozadí samotná technologie právě na principu asymetrické kryptografie s privátním a veřejným klíčem.

Klepněte pro větší obrázek
Seznam přístupových klíčů, respektive autorizovaných zařízení

Na zařízeních s Androidem by se měly klíče vytvořit automaticky, takže telefon pak bude hrát funkci primární ověřovací autority, kterou použijete k vytvoření klíčů na dalších zařízeních, anebo k přihlášení na platformách, kde zatím klíče nemáte, nebo nepodporují funkci vytvoření klíče (Linux).

Podporované platformy

Přístupový klíč lze vytvořit na těchto platformách:

  • Android 9 a vyšší
  • iOS 16 a vyšší
  • Windows 10 a vyšší
  • macOS Ventura a vyšší
  • ChromeOS 109 a vyšší
  • Hardwarový klíč s podporou protokolu FIDO2

Podmínkou je také funkce zamknuté obrazovky a Bluetooth. Na ostatních platformách (Linux) můžete k přihlášení použít právě některý z klíčů na těchto zařízeních. Typicky mobil.

Přihlašování skrze přístupový klíč funguje v těchto webových prohlížečích:

  • Chrome 109 a vyšší
  • Edge 109 a vyšší
  • Safari 16 a vyšší

Zkusím se přihlásit bez hesla

Fajn, vše je povoleno, takže jdeme na to. V prohlížeči Chrome na svém laptopu s Windows 11 se odhlásím od služeb Googlu a poté se znovu pokusím přihlásit.

Klepněte pro větší obrázek
Pokouším se v Chromu na Windows 11 přihlásit ke službám Googlu. Namísto dialogu pro zadání hesla na mě vyskočí nové okénko 

Chrome si mě pamatuje, takže nemusím znovu vyplňovat e-mailovou adresu, ihned poté ale vyskočí nový dialog.

Původně bych musel vyplnit heslo a poté ověřit přihlášení ještě pomocí druhého faktoru (třeba potvrzením v mobilu), jelikož jsem ale aktivoval funkci přístupového klíče, Chrome mě nově žádá o potvrzení identity právě pomocí tohoto způsobu. Stejně jako dříve ale mohou použít i další cesty.

Pro ověření se použije autorita v mobilu

Přímo na mém počítači s Windows zatím přístupový klíč chybí, takže zvolím některý z již existujících. Volba padne na můj hlavní mobilní telefon Pixel 6.

Klepněte pro větší obrázek
Na počítači zatím není vytvořený přístupový klíč, a tak použiji nějaký externí – svůj Pixel 6
Klepněte pro větší obrázek
Google odeslal do telefonu k výzvu k ověření

Na telefonu vyskočí žádost o přihlášení. K ověření, že má osoba fyzický přístup jak k telefonu, tak k počítači, se v tomto případě použije Bluetooth lokalizace s krátkým dosahem. Díky tomu nehrozí, že by se o něco podobného pokoušel třeba nějaký hacker z Ruska a Číny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ověření na straně Pixel 6

Tím celé kolečko končí a já jsem v Chromu přihlášený, aniž bych zadal heslo ke svému účtu Google.

Klepněte pro větší obrázek
Jsem přihlášený

Vytvořím přístupový klíč přímo na Windows 11

Jelikož sedím u počítače, který nové přihlašování podporuje, v dialogu výše klepnu na tlačítko pro vytvoření klíče přímo v počítači. Stačí se jen autorizovat pomocí systémového dialogu, který se bude lišit platforma od platformy.

Klepněte pro větší obrázek
K vytvoření klíče na Windows 11 potřebuji ověřit identitu pomocí systémového dialogu

A to je celé. Můj počítač už má nyní také přístupový klíč, takže napříště se obejdu bez telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Přístupový klíč na Windows 11 vytvořen!

Že vše proběhlo v pořádku, si mohu opět ověřit v seznamu mých přístupových klíčů – tedy ověřených zařízení. Nově tam vedle mých mobilů svítí také pracovní laptop a metoda zajištění skrze vrstvu Windows Hello. 

Klepněte pro větší obrázek
V seznamu přístupových klíčů už svítí i počítač s Windows 

Další přihlášení už bez potřeby telefonu, ale (třeba) skrze Windows Hello

Když se nyní opět odhlásím od svého účtu Googlu a znovu se zkusím přihlásit, celé kolečko se bude opakovat, ovšem s tím rozdílem, že do hry se už nemusí zapojit můj telefon.

Klepněte pro větší obrázek
První krok je stejný. Vyskočí na mě dialog pro ověření identity přístupovým klíčem

Jelikož je v mém počítači bezpečně uložený přístupový klíč, ověřím identitu přímo na laptopu pomocí běžného systémového rozhraní. Třeba pomocí PINu, otisku prstu nebo třeba skenu obličeje aj. Tímto způsobem odemknu přístup k samotnému klíči.

Klepněte pro větší obrázek
Na Windows 11 už mám klíč, a tak ověřím identitu třeba skenem obličeje, protože mám laptop s Windows Hello

Technologie není exkluzivní pro Google – ten jen postavil aplikaci nad standardem WebAuthn –, další weby tak budou postupně přibývat a klasická alfanumerická hesla (přinejhorším) do roku 2099 snad konečně zmizí z povrchu zemského.

Klepněte pro větší obrázek
A jsem přihlášený

Adblock test (Why?)


Google místo hesel zavádí přístupové klíče. Přihlásíte se otiskem, skenem obličeje nebo PINem - Živě.cz
Read More

No comments:

Post a Comment

Metro Awakening zve do tunelů moskevského metra ve virtuální realitě - INDIAN - INDIAN

Abychom vám mohli nabídnout co nejlepší zážitek z našich stránek, používáme ty nejmodernější technologie. Bez JAVASCRIPTU tyto stránky nem...