Rechercher dans ce blog

Thursday, May 4, 2023

Skládat se bude i u Googlu. Ohebný pixel má mírně neobvyklé proporce - iDNES.cz

Pixelům od Googlu se v poslední době daří. Tedy tam, kde se prodávají, oficiální dostupnost je omezená na země, kde má Google vlastní prodejní kanál. Což například Česká republika není, v Evropě to jsou výhradně západoevropské státy. To však samozřejmě neznamená, že se pixely neobjevují u tuzemských obchodníků. Ti si jej však musí sehnat sami.

Současné modely Pixel 7 a 7 Pro rozšíří po květnové akci Google I/O (10. května) dvě novinky: Pixel 7a a Pixel Fold. Druhým modelem se Google zařadí mezi výrobce nabízející skládací telefony s ohebným displejem. Tomuto segmentu jasně dominuje Samsung, v posledním době pak skládací modely nabízí téměř každý významný čínský výrobce. Jenže jen málo z nich své produkty nabízí mimo domácí trh. To znamená, že Google má vcelku dobrou příležitost ve zbytku světa uspět.

Pixel Fold však nebude levný přístroj, základní varianta má stát 1 800 dolarů, což je v přepočtu zhruba 38,5 tisíce korun. Jenže americké ceny jsou bez daně (i té místní), takže v Evropě by telefon měl stát minimálně 46 000 korun. Samsung Galaxy Z Fold 4 startuje v Česku na částce 39 990 Kč se stejně velkou pamětí (12+256 GB), jakou má mít základní Pixel Fold. Takže z tuzemského pohledu vypadá cena novinky příliš vysoká. Jenže v USA stojí Galaxy Z Fold 4 také 1 800 dolarů, a to je pro Google nejdůležitější trh, kde aktuálně drží už pětiprocentní podíl. Dodejme, že verze s dvojnásobnou vnitřní pamětí má být o 120 dolarů (zhruba 2,5 tisíce korun) dražší, v Česku Samsung za takovou paměťovou verzi chce příplatek jen 1 000 korun.

Výbava skládacího pixelu bude samozřejmě špičková, tady si Google nemohl dovolit žádné ústupky. Výkon zajistí vlastní čip Tensor G2 s koprocesorem Titan. Základní paměťovou výbavu jsme již zmínili, za příplatek zákazník dostane 512 GB vnitřního místa. Operační paměť 12 GB se nemění. Fotoaparátů bude na telefonu pět. Vedle dvou selfie kamerek u obou displejů bude na zádech hlavní modul s trojicí snímačů. Hlavní s rozlišením 48 Mpix dostane optickou stabilizaci. Další dva mají rozlišení 10,8 Mpix. Jeden je širokoúhlý, druhý pak teleobjektiv s pětinásobným optickým přiblížením.

Design pojal Google po svém. Koncepčně je přístroj samozřejmě podobný foldu od Samsungu, ale proporčně se liší. Je nižší a širší, zde je nejbližším přístrojem Oppo Find N2. Vnější displej má úhlopříčku 5,8 palce a poměr stran 17,4:9, což je na dnešní dobu docela neobvyklé. Rozlišení je FHD+ a maximální obnovovací frekvence 120 Hz. Hlavní ohebný displej má poměr stran 6:5 při úhlopříčce 7,6 palce. Rozlišení je 2 208 × 1 840 pixelů. Vnitřní displej obepínají na dnešní dobu dost velké rámečky. To je možná znamení, že Google na vývoji pracoval dost dlouho a nevyužil, nebo už nemohl využít nejnovější možnosti.

Adblock test (Why?)


Skládat se bude i u Googlu. Ohebný pixel má mírně neobvyklé proporce - iDNES.cz
Read More

No comments:

Post a Comment

Metro Awakening zve do tunelů moskevského metra ve virtuální realitě - INDIAN - INDIAN

Abychom vám mohli nabídnout co nejlepší zážitek z našich stránek, používáme ty nejmodernější technologie. Bez JAVASCRIPTU tyto stránky nem...