Rechercher dans ce blog

Thursday, August 3, 2023

Voyager 2 žije – Kosmonautix.cz - Kosmonautix

V minulých dnech obletěla svět zpráva o tom, že série pokynů, které NASA 21. července odeslala sondě Voyager 2 způsobila odklon její antény o 2° od Země. Výsledkem bylo, že Voyager 2 nebyl schopen přijímat pokyny ze Země ani na naši planetu posílat žádná data. Při pokusu o vysílání by tato data ze sondy vzdálené 19,9 miliard kilometrů od Země naši planetu minula – nedorazila by tak k anténám systému Deep Space Network, která tyto signály běžně přijímají a starají se také o odesílání pokynů k sondě. Voyager 2 je však naprogramován tak, aby několikrát za rok resetoval svou orientaci a udržel anténu zaměřenou na Zemi. Další reset nastane 15. října, kdy by měla být komunikace obnovena. 1. srpna pak NASA přinesla potěšující aktualizaci.

S využitím hned několika antén systému Deep Space Network bylo možné detekovat nosný signál z Voyageru 2. Právě nosný signál sonda používá k odesílání svých dat na Zemi. Zachycený signál je příliš slabý na to, aby z něj šlo vyčíst nějaká data, ovšem toto zachycení potvrzuje, že sonda stále funguje a pokračuje v cestě po očekávané dráze. Týmy sice mají stále v záloze říjnový reset spojený s orientací antény zpět na Zemi, ale experti již chystají možnost pokusit se přinutit Voyager 2 k tomuto kroku dříve, tedy ještě v době, kdy anténa sondy míří směrem od Země. Fungovat to má tak, že anténa DSN „zakřičí“ k Voyageru pokyn, aby otočil svou anténu. Je možné, že tento pokus nevyjde, ale v takovém případě se nic neděje – jen si počkáme na zmíněnou polovinu října.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA22915.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky

Adblock test (Why?)


Voyager 2 žije – Kosmonautix.cz - Kosmonautix
Read More

No comments:

Post a Comment

Metro Awakening zve do tunelů moskevského metra ve virtuální realitě - INDIAN - INDIAN

Abychom vám mohli nabídnout co nejlepší zážitek z našich stránek, používáme ty nejmodernější technologie. Bez JAVASCRIPTU tyto stránky nem...